על אף העובדה כי כל אדם זכאי וחופשי לבצע פעולות משפטיות כראות עיניו, קיימות אוכלוסיות מסוימות אשר החוק הישראלי או בית המשפט מגביל את יכולתן באמצעות פסק דין.
מטרתו של חוק הכַּשרוּת המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 הוא להסדיר ולהגדיר מהן הפעולות המשפטיות וההגבלות (סייגים) שניתן להטיל על אנשים מגילאים ובעלי מוגבלות כלשהי.
משרד עו"ד מימון פאר מוסמך לערוך ייפוי כוח מתמשך, לספק הנחיות למינוי אפוטרופוס חיצוני (אדם או עמותה אפוטרופוסית) או לערוך ולחתום על מסמך הבעת רצון בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3939702 ונשמח לעמוד לרשותך.
הגבלת הכשרות המשפטית בחוק
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 קובע הגדרות, דינים והגבלות אשר נוגעים לקטינים ובגירים אשר אינם מסוגלים לדאוג בכוחות עצמם לענייניהם. באופן כללי, במקרים בהם אדם אינו מסוגל לדאוג לעצמו, בית המשפט ימנה לו אפוטרופוס אשר ידאג לכלל ענייניו האישיים, הכלכליים והרפואיים.
עד אפריל 2017, מינוי אפוטרופוס נקבע בצורה בלעדית, אובייקטיבית ונוטלת אינטרסים על ידי בית המשפט אשר בחן את מצבו של האדם. אך החל מאפריל 2017, תיקון 18 לחוק קובע כי כל אדם כשיר בן 18, יכול לקבוע את זהות האפוטרופוס שלו על ידי עריכת ייפוי כוח מתמשך.
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי יוצא דופן אשר מאפשר לכל אדם כשיר מעל גיל 18 לקבוע לעצמו מיופה כוח אשר בעתיד יוכל לדאוג לענייניו האישיים, הכלכליים והרפואיים.
מהן האוכלוסיות אשר מוגבלות על ידי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות?
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 מגדיר ומגביל החופש המשפטי של 2 אוכלוסיות עיקריות:
- קטינים – על פי חוק כל פעולה משפטית של קטין, שטרם מלאו לו 18, דורשת הסכמה של נציגו (הוריו הביולוגיים של הקטין או אפוטרופוס חיצוני אשר נקבע לו בהתאם להחלטת בית המשפט).
- פסול דין – על פי חוק כאשר אדם הגיע לגיל 18, הוריו הביולוגיים מסיימים את תפקידם כאפוטרופוסים הטבעיים שלו וכתוצאה מכך הם מנועים על פי חוק, לקבל בשמו החלטות או לבצע במקומו פעולות. במקרים בהם אדם בגיר אינו מסוגל לדאוג לענייניו כתוצאה מפגיעה קוגניטיבית ופיזית (פיגור, אלצהיימר, דמנציה, אירוע מוחי, תאונת דרכים וכדומה) בית המשפט רשאי להכריז עליו כפסול דין ולמנות לו אפוטרופוס אשר ידאג, ינהל וישלוט באינספור היבטים בסיסיים ומורכבים בחייו.
חשוב לציין, כי בשני המקרים המטרה העיקרית של המחוקק היא לא להגביל את הקטין/פסול הדין אלא דווקא להגן ולדאוג לצרכיו בצורה מלאה.
לסיכום, חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 מגביל, מגדיר וקובע מי כשיר לבצע פעולות משפטיות על פי חוק. תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות אשר מאפשר לכל אדם לערוך ייפוי כוח מתמשך מהווה מהפכה חברתית, חוקתית ואנושית אשר מאפשר לכל אדם לקבוע לעצמו מיופה כוח עתידי ליום בו הוא אינו יוכל לקבל החלטות בכוחות עצמו כתוצאה מפגיעה קוגניטיבית/פיזית כלשהי.
משרדינו הוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי לערוך, לחתום ולהפקיד ייפוי כוח מתמשכים ומסמכי הבעת רצון בפריסה ארצית. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב- 072-3939702.