רבים מכירים בחשיבות של עריכת צוואה או ייפוי כוח מתמשך, אך מעטים מכירים בנחיצותו של מסמך הבעת רצון. במאמר זה אציג מהו מסמך הבעת רצון ומי חייב לערוך אחד כזה אתמול (לא היום).
משרד עו"ד מימון פאר עוסק בעריכה, הפקדה וחתימה על מסמך הבעת רצון בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ”ב-1962 בפריסה ארצית. לקבלת פרטים נוספים על עריכת מסמך הבעת רצון, ניתן ליצור עימנו קשר ב- 072-3939702 ונשמח לעמוד לרשותך.
מהו מסמך הבעת רצון?
מסמך הבעת רצון הוא מסמך משפטי אשר מאפשר לכל אדם אשר משמש אפוטרופוס לקבוע מי יחליף אותו וכיצד יתנהל מחליפו, במידה ולא יוכל לתפקד יותר כתוצאה ממחלה קשה, תאונת דרכים או כל סיטואציה תמנע ממנו לשמש כאפוטרופוס מכהן.
בכל אחד מהמקרים הנ"ל, בית המשפט היה הגורם הבלעדי שהיה יכול לקבוע זאת, אך החל מאפריל 2017 עם כניסתו של תיקון מספר 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ”ב-1962 כל אחד יכול לקבוע זאת בקלות על ידי עריכת מסמך הבעת רצון.
למי נועד מסמך הבעת רצון?
במקרים רבים, מסמך הבעת רצון אינו מהווה משקל משמעותי. אך, מסמך הבעת רצון מיועד דווקא למקרי הקיצון אשר נשארו ללא מענה בחוק.
בין המצבים השכיחים שמומלץ בחום לערוך מסמך הבעת רצון ניתן למצוא:
- הורים יחידניים אשר משמשים אפוטרופוס של קטין – הורים יחידניים אשר אחראים לקטין אחד או יותר (לדוגמא, כתוצאה מביצוע הליך פונדקאות בישראל, מוות פתאומי של בן/בת הזוג או כל סיבה אחרת) מתמודדים עם השאלה, מה יקרה עם היקר להם מכל ביום שלא יוכלו לתפקד יותר.
- בגירים חסויים אשר קרובים – אפוטרופוסים של בגירים קרובים (לדוגמא, ילד שמשמש אפוטרופוס להורה בגיר או הורה אשר משמש אפוטרופוס לילד בגיר בעל מוגבלות כלשהי) , יכולים לציין את מחליפם ביום שלא יוכלו לדאוג ולקבל החלטות לגבי יקיריהם.
לסיכום, בכל אחד מהמקרים הנ"ל, מומלץ לערוך מסמך הבעת רצון אשר ימנע סכסוכים מיותרים בין בני המשפחה הקרובים, ישמור על אורך חיים של הקטין/בגיר ויכבד את רצון האפוטרופוס המכהן.
מסמך הבעת רצון משקף את הלך הרוח בעולם המשפט אשר שם את האדם, רצונו והחלטותיו במרכז הבמה.