באופן כללי, הסכם זכיינות הוא חוזה בין חברה אשר מעניקה זכיינות (הזכיין) לבין אדם או חברה בע"מ אשר מקבלים את הזיכיון (הזכיין).
במאמר זה אציג את הפרמטרים העיקריים אשר מומלץ לכלול בהסכם הזכיינות כך שיעגן את התנאים הכלכליים, החובות והזכויות של כל אחד מהצדדים להסכם.
משרד עו"ד מימון פאר מעניק ליווי וייעוץ משפטי לאנשים פרטיים, חברות וארגונים בתחום האזרחי-מסחרי בפריסה ארצית. לקבלת ייעוץ וליווי משפטי ראשוני, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3939702 ונשמח לעמוד לרשותך.
מהו הסכם זכיינות?
הסכם זכיינות הוא מסמך משפטי חשוב אשר נועד לעגן מבחינה משפטית את התנאים הכלכליים, החובות והזכויות של כל אחד מהצדדים בעסקת הזכיינות אשר מעניקה לזכיין את הזכות להשתמש בסימן המסחר, הסודות המסחר, הידע והטכנולוגיה של הזכיין כדי להקים ולנהל עסק בהתאם לסטנדרטים של הזכיין.
לרוב, הסכמי זכיינות נפוצים במיוחד בענפי הקמעונאות, המזון והסלולר כאשר הדרך הנכונה יותר להתרחב היא באמצעות פריסה הדרגתית של סניפים אשר מנוהלים על ידי זכיין מקומי. טרם חתימה על הסכם זכיינות מומלץ לבדוק כי הוא כולל התייחסות לסוגיות ליבה מהותיות בתחום:
- הגדרות משפטיות – הסכם הזכיינות חייב להיפתח בהגדרת משפטיות בסיסיות של הצדדים, מהות העסק וכדומה.
- הגדרת מהות העסקה – הסכם הזכיינות חייב להגדיר את מהות העסקה בין הצדדים, החובות והזכויות של כל אחד מהצדדים.
- תקופת ודמי הזיכיון – לרוב, עסקאות זכיינות מוגבלות בזמן. מומלץ להתייחס לתנאים לסיום הזיכיון, הארכת תקופת הזיכיון ודמי הזיכיון.
- חובות וזכויות – הסכם הזכיינות חייב להגדיר את החובות והזכויות של כל אחד מהצדדים. מצד אחד, התקנות והנהלים אשר חלים על הזכיין ומצד שני החובות, התמיכה והליווי שמעניקה הרשת.
- מנגנוני פיצוי ופתרון סכסוכים – לצערנו, לא כל עסקת זכיינות מסתיימת בהצלחה, כך שמומלץ לכלול מנגנוני פיצוי ופתרון סכסוכים אשר יאפשרו לכל הצדדים להמשיך בחייו.
לסיכום, הסכם זכיינות הוא הסכם מחייב, משמעותי ומורכב מבחינה משפטית. חשוב לציין, כי מטבע הדברים הסכם זכיינות הוא הסכם חד צדדי אשר כתוב מנקודת המבט של הרשת, כך שמומלץ לקבל ייעוץ משפטי מקדים אשר יבטיח כי הזכיין יוכל לעמוד בדרישות הרשת.